Sights and activities

Södra Råda timmerkyrka

Gullspång, Västra Götalands län

Categories

  • To do
  • Attraction

Ett viktigt kulturminne med medeltida anor

Sägnen säger att...... Södra Råda gamla träkyrka utanför Gullspång kom flytande i dimmorna. Plötsligt en morgon fanns den bara där. Numera vet man att timmerkyrkan, som jämnades med marken i ett pyromandåd 2001, var byggd i början av 1300- talet.

Ett viktigt kulturminneDen medeltida träkyrkan räknades som ett av Nordens främsta kulturminnen. 1300-tals målningarna och det treklöverformade innertaket vittnar om en stor ambition och ekonomiska tillgångar. På 1400-talet tillkom långhusets målningar av Mäster Amund, en av senmedeltidens viktigaste svenska kyrkomålare.

Imponerande rekonstruktion av den ursprungliga kyrkanIdag står på exakt samma plats en imponerande rekonstruktion av den medeltida timrade kyrkan i Södra Råda. Under ett flerårigt projekt har rekonstruktionsarbetets tillvägagångssätt varit detsamma som när kyrkan en gång byggdes för nästan sjuhundra år sedan. Detta rekonstruktionsprojekt har gett oss ny kunskap om medeltida byggteknik som är till stor nytta för kulturbyggnadsvården nationellt och internationellt.

Spånsor?Som besökare kan du vara med och bidra till det som återstår i återuppbyggnaden av kyrkan genom att sponsra valfritt antal spån. Spånen som tillverkas på plats ska sedan bekläda kyrkans fasad och bilda det rum som senare ska fyllas med de bilder som återskapar innomhusmiljön, bland annat Mäster Amunds galleri.

Guidad turMöjlighet finns att gå en historisk guidning på området på sommaren och att lära dig mer om den medeltida byggnadstekniken, de unika målningarna och arkeologiska fynden. Grupper kan boka en egen tur efter de tider som passar bäst. Gruppbokningar är möjliga året om.

Bra att vetaStora delar av kyrkplatsen är grusad och har på vissa ställen en något ojämn yta. Handikappanpassad toalett finns på platsen. Omgivningen är vacker och inbjuder till en fikastund - ta gärna med egen kaffekorg. Eller beställ i förväg fika från vår samarbetspartner. När området ej är bemannat är besökare välkomna att ströva runt på egen hand och titta eller läsa skyltar och information. Vänligen respektera avspärrningarna på byggplatsen.

Nearby