Sights and activities

Guckusko

Götene, Västra Götalands län

Categories

  • To do
  • Attraction

Fridlyst orkidé

Den största av svenska orkidéer

Guckusko (Cypripedium calceolus, Venustofflan, gökens sko) är egentligen en outsider bland orkidéerna, men den är väldigt vacker där den växer i klungor. Den har den största blomman av alla svenska orkidéer och är välluktande, samt den av våra orkidéer som mest påminner om tropiska orkidéer.

Blommorna saknar nektar men "läppen" fungerar som ett tillfälligt "fängelse" för insekter som efter en stund hittar ut, då fulla med blommans pollen. Guckusko är en högväxt, kraftig orkidé med krypande, underjordisk jordstam. Stjälken kan bli nästan en halv meter hög och har tre eller fyra blad. Blommorna sitter vanligen ensamma i toppen av stjälken. Plantan utvecklas långsamt och det kan ta över tio år innan den går i blom.

Var finns den?

Guckusko är spridd från Öster- och Västergötland upp till Torne Lappmark samt på Öland och Gotland. Blomman växer i fuktiga örtrika skogar på kalkrik mark. Arten är sällsynt i hela det svenska utbredningsområdet utom i nordöstra Uppland och i vissa områden i Jämtland.

Det svenska namnet guckusko omtalas redan av Linné, som i "Flora Svecica" skriver att de kallas guckuskor i Roslagen, och gucku är även idag ett dialektalt ord för gök.

Fridlyst

Guckusko är fridlyst och finns med på rödlistan för utrotningshotade arter under kategorin "hänsynskrävande". De främsta hoten mot guckuskon är insamling, kalavverkning samt dikning.

Besök Guckuskon på Kinnekulle

På Kinnekulle hittar du Guckuskon i Hjelmsäter. När du kommer till Hjelmsäters herrgård svänger du upp mellan ladugårdarna på en lite grusväg (kommer du från Blombergs hållet svänger du höger och kommer du från Råbäcks hållet svänger du vänster). Några hundra meter upp finns det en parkering på vänster sida där du kan parkera för att sedan gå in på stigen som är på andra sidan vägen. Du befinner dig då i ett naturreservat som finns just för att Guckuskon finns här. Gå därför på de anvisade spängerna vid ditt besök.

Hitta hit kollektivt

Med beställningstrafik via Västtrafik kan du ta dig från valfri adress direkt ut till landsbygden. Närtrafik kör dig mellan valfria adresser inom det utmärkta området (se karta). Du ringer och beställer din resa minst 1 timme innan önskad avresa utifrån de förgivna tidsintervallerna (se tider). Att resa med Närtrafiken kostar som en vanlig enkelbiljett och du kan betala både kontant och med bankkort. Seniorkort gäller tillsammans med kortinspektion i Närtrafiken, däremot gäller inte Västtrafiks övriga periodbiljetter. Här hittar du Karta & tider för Närtrafik!

BESTÄLLNING AV NÄRTRAFIK: 0771 - 91 90 90

Vid frågor eller för mer information gå in på www.vasttrafik.se

Nearby